Megérkezett az első magyar hordóérlelt sör!
A szó szoros értelmében nem az első. Hiszen már többen is főztek hordóérlelt söröket - ott a Mad Drown God wee heavy (scotch ale) söre, a Monyo Hungarian Terroir Series is ide tartozik. Viszont ez az első olyan külön főzde projekt, ami úgy néz ki állandósulni is fog.
Ezt pedig a magyar kraft fenegyerekei, a Mad Scientistes srácok fogják készíteni a Maglódi útról. Talán hallottál is már róla a Mad X projekt néven. Házon belül Baintner Dani lesz a felelős ezekért az egyedi, utánozhatatlan sörökért, aki amúgy "nyitás" óta főz a Madnél.
Aki esetleg nem tudja a hordóérlelt (barrel aged) sör olyan típusú sörkülönlegesség, amit speciális hordóban érlelnek, tárolnak. Már akár az bele kerülhet félév-1 évbe (néha több), amíg előre érlelik ezeket a hordókat legyen az whiskeys, rumos, tequilás vagy tokaji boros. Ilyenkor a hosszú ideig tartó, persze minőségi alkohol tárolása át ad egy egyedi ízt, illatot a fahordónak. Legyen az füstösség, kellemes whiskeys, sherrys és boros aroma, karamellás és vaníliás ízvilág. Emellett pedig ez az idő a fának is jót tesz, nemesíti. 1783-ban Evan Williams is hasonló módon járt el Kentucky bourbon-jével. Majd a '90-s években az amerikai kézműves sörfőzők is elkezdték alkalmazni a sörök erjesztését ezen hordókban. Azt hozzá kell tenni, hogy ezt nem lehet minden sörtípussal megcsinálni. A barrel aged alapjául inkább a félbarna, barna és fekete sörök szolgálnak, mint a stout, brown ale, barley wine és porter. Egy pils-t nem öntesz csak úgy bele!
Idén nyáron pedig a Mad X belevág ebbe az új világba. Első ilyen söreik a Pamela Black és Coffee of Champions egy Bécsben futó sörfeszten és Tallinn-ban debütál nemsokára. Egyik ilyen sörük pedig Grand Champion díjas lett az idei XIII. KSE sörversenyén.



A Pamela Black egy dupla érlelt imperial porter lett. Jól hallottátok,
dupla! Ez azt jelenti, hogy egy mezcal és egy jamaicai rumos hordóban érlelték
a sört. Ez a két stílus nem találkozhatna egy hordóban viszont a porterből
mindkettő kihozza a maximumot. Ez a Tallin Craft Beer Weekenden
fog bemutató és szakmai szinten is debütálni (Cikk megjelenésre óta debütált is. Gratulálunk!).
A Coffee of Champions pedig egy ex-Islay Scotch whiskeys hordóban érlelt milk stout. Islay egy külön skót whiskey régió, ahol több lepárló egység is működik. Ezt a sört kakóval és vaníliával bolondították meg.
Mivel ezek a sörök utánozhatatlanok és megismételhetetlenek, ezért limitált szériásak!
Ha majd kitűzik a megjelenést dátumát a srácok nagy százalékban csapról lesz
elérhető.
Persze bekészítettek párat 0,75-s üveges verzióban is. Ez viszont
kizárólag tőlük (webshop) lesz megvásárolható. Én már nagyon várom őket és biztos
megkóstolom!