Magyar vagy a külföldi kézműves sör a jobb?

2019.07.29

Mindig nehéz a válasz egy ilyen kérdésre. Magyar főzdéink elég nagy része jó söröket főz. Persze a kraft sör nem magyar találmány, úgyhogy....

Egy kis sör töri! Ahogy sok dolog, ez is Amerikából indult. A 16-18. század között cseh, holland és német bevándorlók hozták a saját ale és lager receptjeiket és lefőzték Amerikában minőségi gabona és komlók felhasználásával. Egy jó ideig ezek határozták meg az amerikai sör, mint nagyüzem fogalmát. Egy idő után viszont egyre jobban lebutították, a gabonát, rizsre és kukoricára cserélték le.

A '60-s évek végén pár úttörő úriember, mint Fritz Maytag (Anchor Brewing Co.), Jim Koch (Boston Beer Co.) és Ken Grossman (Sierra Nevada) új vizekre eveztek és elindították a kézműves sör forradalmat. Főleg a minőségi hozzávalókról, a masszív, új stílusú amerikai komlókról és a pontos, egyedi receptekről szólt minden. Mondhatni ekkor történt a kraft ősrobbanás. Azon belül is főleg a nyugati partról nőtte ki magát. 1978-ban Jimmy Carter amerikai elnök eltörölt egy szesz tilalmi törvényt, ami után már otthon is lehetett főzni sört éves 350 literig. Ezt csak is saját fogyasztásra, nem eladásra. Így a '80-s és '90-s években egyre több házi sörfőző lett, akiknek zöme szépen kinőtte magát és lokális mikro főzdékké váltak. Azóta pedig több, mint 7000 regisztrált, jóváhagyott és működő kézműves sörfőzde van az USA-ban.
Egy beer geek számára ezek lehetnek a legismertebb vagy legjobban vágyott amcsi főzdék: Sierra Nevada, Stone, Trillium, Evil Twin NYC, Brooklyn Brewery, Tree House, Finback, Crooked Stave, Russian River, AleSmith, Other Half, Founders Brewing, Goose Island Beer, Pipeworks Brewing stb.

Hogyan is jön ehhez Magyarország? Hát a 2000-s években Europát is elárasztotta a craft beer és beindult az új generációs sörfőzés. Csak egy pár név, akik az első hullámmal érkeztek; BrewDog (2007), Mikkeller (2006), Lervig (2003), De Molen (2004), To Øl (2010), Omnipollo (2011). Történelmileg Magyarországon már a '90-s években létrejött több mikro sörfőzde. Viszont a kommunizmus végével, a nyugat megjelenésével sokuk tönkre is ment sajnos. Páran átvészelték ezt az időszakot, többek között a régi motoros békési Szent András sörfőzde vagy a Fóti Kézműves sörfőzde. Ők még a mai napig állandóan főznek, sőt fejlesztik az alapszortimentjüket és small batch sörökkel is előrukkolnak néha-néha. 2010 környékén viszont nálunk is megjelent az újhullámos kraft sörfőzés. Ezek a főzdék már a dzsúszos NEIPA-k, a savanyú Berliner Weisse sörök, a mély komplexitású stout-ok és egyéb izgalmas sörkülönlegességek világát hozták el nekünk. 
Jó tipp: a nagy piaci zajban sose tévesszen meg a "kézműves" szó, mert nem biztos, hogy minőséget jelent. Sok esetben marketingként használják fel, mert nő a piac. Ezért is hívjak magukat páran kraft főzdének.

No, de megválaszolva a lap tetején lévő kérdést... Büszke vagyok, hogy nem kell messzire menni jó sörért és már a magyar főzdék elég nagy része vállalható, minőségi, olykor-olykor újító sörökkel állnak elő. Maga a sörfőzés minősége sok mindentől függ. Az egyik ilyen fontos tényező a technológia, de itt is inkább a 4 és 5 csillag között lévő sörök harca dúl. Itthon azért jó berendezésekkel tudnak dolgozni sörfőzőink. A másik, de a legfontosabb szempont viszont a jó recept és a jó hozzávalókon múlik. Az angol, dán, svéd stb. főzdék nagy részénél a technológia és az anyagi források, illetve a piac határozza meg az általunk brutál jónak tartott főzdék söreit. Ez nem azt jelenti, hogy egy magyar főzde nem tud Mikkeller szinten főzni. Szimplán csak drágább lenne a sör, amit a magyar piacon valaki elbír, valaki nem. 

Az amerikaiakról pedig ne is beszéljünk. Ott még fontos szerepet játszik, hogy egy kis városban is tuti találsz mikro főzdét, aki el is adja söreit a környező bároknak, puboknak és ezzel meg is vannak. Ezek szinte családi, baráti vállalkozások. A "felhypeolt" nagy főzdék, mint egy Tree House vagy Other Half pedig limitált söreiket egy bolt előtti, kempingezős eseményen eladják pár óra alatt. Az alapszortimentet pedig szétküldik az országban és épp, hogy marad 1-2 nagyobb felvásárló piacnak (Anglia, Japán, Belgium). 

Épp ezért úgy gondolom, ugyanannyira jól tud esni egy Hazy Queen, mint egy Verdant x Wylam (UK) - Comfort Settings dupla NEIPA. Szimplán több benne a cucc, ezért drágább is, de meg is kapod érte, amit kell. A mostani felsorolás pedig szubjektív és saját véleményen alapul. Amelyik főzde nincs benne az nem rossz! Ugyanolyan jó és ajánlott fogyasztani tőlük! Szimplán sokan vagyunk és mindenkinek más a kedvenc sör típusa, más ízekért van oda stb. 
Magyar kraft "éllovasai": Mad Scientist, Brew Your Mind, Horizont, Balkezes, HopTop, First, Fehér Nyúl, TuffBuzz, Hara'Punk, Zentus, Cserniczky Botond, Reczer Sep, Zip's.

Remélem a cikk alapján sikerült kiigazodni a témában és csak is az ízlelőszerveid döntsenek! Ne egy jó címke, a hype vagy az untappd értékelések. Lehet, hogy már előre tudod is a választ! :)


Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el