Itt a tavasz
Itt a tavasz, de mit is igyunk?
A válasz nyilván az, hogy sört! Viszont minden évszaknak megvan a maga
szépsége. Nemcsak természetileg vagy azért, mert fesztivál szezon vagy
karácsony van. Hanem ilyenkor bizonyos típusú sörök jobban csúsznak és kellemesebbek,
mint egy dupla IPA délután 2-kor.
A saison az egyik legismertebb
típus, amit tavasz közepétől egészen nyár végéig érdemes fogyasztani.
Története, hogy télen-kora tavasszal főzik le, amikor inaktívabb a mezőgazdaság.
Gyakran farmhouse ale-nek is nevezik az eredetéből adódóan. Lényegében egy
alacsonyabb alkohol tartalmú (ABV 3-5%), kellemesen fogyasztható (majdnem ivó)
sör. Eredeti célja, hogy ne kólintsa fejbe a földeken 40 fokban dolgozó
munkásokat, akik aktívan hódolnak a sörivásnak. Az elmúlt időkben nagyon sokat fejlődött
és tágult ez a kategória. Ma már erősebb, fűszeresebb verzióban is főzik (ABV 5-8%
IBU 20-35).
Ezek a sörök szárazak, enyhén fűszeresek, élesztősek és gyümölcsös észterekben
gazdagok. Gyümölcsben az alma, körte, barack és citrusfélék jellemzőbbek.
Ajánlott tételek: Horizont - Saison Witbier, Paljas - Saison, Monyo - Sour Rise
(Maracuja Sour Saison)


A rozssör hagyományosan fele rész
árpamalátából, másik fele rozs és csekély mennyiségű búzamalátából készül. Jellemzően
közepesen komlózott, kenyeres, gyümölcsös-észteres, élesztős ízvilágú sör. A
középkorban igazán népszerű szűretlen sör volt. Azonban voltak időszakok, amikor
megcsappant a gabonatermés és sokan inkább sörfőzésre használták azt a keveset
is, mint kenyérsütéshez. Ezért sok tartományba megtiltották a rozs használatát
sörfőzéshez. Majd ennek egyik kisebb okaként meghozták a bajor tisztasági
törvényt. Amely kimondja, hogy a sör csak vízből, árpamalátából és komlóból
készülhet.
Mivel ez a sör sem a legerősebbek közé tartozik, ezért jó időben ajánlott fogyasztani.
Kellemesen fűszeres, némileg savanykás, vöröses sörkülönlegesség.
Ajánlott tételek: Uradalmi - IPA Rozs, Paulaner - Thurn und Taxis, Synthesis -
Zodiak (rozsmalátás IPA)
A búzasör is igen népszerű, ha kisüt
a nap! Ez az egyik legérdekesebb hibrid típus. Ugyanis felsőerjesztésű sör, de alsóerjesztésű
élesztővel erjesztik. A német hagyományok alapján 50% árpamalátából és 50%
búzamalátából készül. Nagyon könnyed és frissítő ivósörnek számít. Aromában és
ízben a szegfűszeg és gyümölcs uralkodik, azon belül is a banán a jellemző. Nem
komlóhangsúlyos, így kevésbé keserű (IBU 15-30).
Ajánlott tételek: Zirc apátsági manufaktúra - Búzasör, Hübris - Büza aka Dr.
Béla, Fűtőház - M40 Púpos, Szent András - Napkincs
Egyre
erősebb lesz a napsütés szóval óvatosan azokkal a sörökkel! Inkább a
legmegfelelőbbet válasszátok! Így a pocak is jól jár és ti sem ütitek ki
magatokat.