Itt a tavasz

2019.04.05

Itt a tavasz, de mit is igyunk?

A válasz nyilván az, hogy sört! Viszont minden évszaknak megvan a maga szépsége. Nemcsak természetileg vagy azért, mert fesztivál szezon vagy karácsony van. Hanem ilyenkor bizonyos típusú sörök jobban csúsznak és kellemesebbek, mint egy dupla IPA délután 2-kor.

A saison az egyik legismertebb típus, amit tavasz közepétől egészen nyár végéig érdemes fogyasztani.
Története, hogy télen-kora tavasszal főzik le, amikor inaktívabb a mezőgazdaság. Gyakran farmhouse ale-nek is nevezik az eredetéből adódóan. Lényegében egy alacsonyabb alkohol tartalmú (ABV 3-5%), kellemesen fogyasztható (majdnem ivó) sör. Eredeti célja, hogy ne kólintsa fejbe a földeken 40 fokban dolgozó munkásokat, akik aktívan hódolnak a sörivásnak. Az elmúlt időkben nagyon sokat fejlődött és tágult ez a kategória. Ma már erősebb, fűszeresebb verzióban is főzik (ABV 5-8% IBU 20-35).
Ezek a sörök szárazak, enyhén fűszeresek, élesztősek és gyümölcsös észterekben gazdagok. Gyümölcsben az alma, körte, barack és citrusfélék jellemzőbbek.

Ajánlott tételek: Horizont - Saison Witbier, Paljas - Saison, Monyo - Sour Rise (Maracuja Sour Saison)

A rozssör hagyományosan fele rész árpamalátából, másik fele rozs és csekély mennyiségű búzamalátából készül. Jellemzően közepesen komlózott, kenyeres, gyümölcsös-észteres, élesztős ízvilágú sör. A középkorban igazán népszerű szűretlen sör volt. Azonban voltak időszakok, amikor megcsappant a gabonatermés és sokan inkább sörfőzésre használták azt a keveset is, mint kenyérsütéshez. Ezért sok tartományba megtiltották a rozs használatát sörfőzéshez. Majd ennek egyik kisebb okaként meghozták a bajor tisztasági törvényt. Amely kimondja, hogy a sör csak vízből, árpamalátából és komlóból készülhet.
Mivel ez a sör sem a legerősebbek közé tartozik, ezért jó időben ajánlott fogyasztani. Kellemesen fűszeres, némileg savanykás, vöröses sörkülönlegesség.

Ajánlott tételek: Uradalmi - IPA Rozs, Paulaner - Thurn und Taxis, Synthesis - Zodiak (rozsmalátás IPA)

A búzasör is igen népszerű, ha kisüt a nap! Ez az egyik legérdekesebb hibrid típus. Ugyanis felsőerjesztésű sör, de alsóerjesztésű élesztővel erjesztik. A német hagyományok alapján 50% árpamalátából és 50% búzamalátából készül. Nagyon könnyed és frissítő ivósörnek számít. Aromában és ízben a szegfűszeg és gyümölcs uralkodik, azon belül is a banán a jellemző. Nem komlóhangsúlyos, így kevésbé keserű (IBU 15-30).

Ajánlott tételek: Zirc apátsági manufaktúra - Búzasör, Hübris - Büza aka Dr. Béla, Fűtőház - M40 Púpos, Szent András - Napkincs

Egyre erősebb lesz a napsütés szóval óvatosan azokkal a sörökkel! Inkább a legmegfelelőbbet válasszátok! Így a pocak is jól jár és ti sem ütitek ki magatokat.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el