Főznél sört otthon? Adjuk is az eszközöket, alapanyagokat!
Komló, maláta és élesztő: a varázsszavak!
Úgy ám! Sokaknál eljön ez a pont, akik kézműves sört isznak... hogyan is lépjek
egy újabb szintre? Kóstoltam már rengeteg sört, különlegesebbnél különlegesebb
tételeket, voltam már főzdetúrán, sőt már külföldi kraft bárban is jártam. Talán
kéne főzni sört? Igen! Legalább is én is ezen a szinten vagyok (leszámítva külföldet), hogy annyira imádom a kraftot, hogy idén lefőzöm az első sörömet.
Ebben pedig segítségemre lesz és bátran tudom ajánlani nektek is a BrewBro
csapatát!
Pár hete találkoztam is velük, hogy megismerjük egymást és minél közelebbről be
is tudjam mutatni nektek őket. Bujdosó Zoli és Mészáros Timi állnak a BrewBro
sörfőző webáruház mögött. Igen urak, jól hallottátok! Egy hölgy is tudja
szeretni a sört és nem csak szereti, hanem főzi is. Éppen ezért az egyik
legkedvesebb pár, akikkel találkoztam és teljesmértékű szakmai tudással, hozzáállással
rendelkeznek.

Történetük onnan indult, hogy 5-6 évvel ezelőtt egy sörfesztiválon találkoztak
ezekkel a színes-szagos kézműves sörökkel. Majd az első korty után teljesen
elvarázsolta őket az ízélmény, az illatok és a minőség. "Hihetetlen mennyire mások, mint a nagyüzemi
sörök, addig el sem tudtuk képzelni, hogy létezik ilyen." Zoli és Timi Siófokon
laknak, így logisztikai problémába ütköztek, honnan is szereznek majd kézműves
söröket. Amikor időszakosan feljöttek Pestre be is vásároltak, de nem tudtak
annyit hazavinni, amennyi elég lett volna. Így jött az ötlet, hogy otthon
főzzenek minőségi sört maguknak.
Legelső sörük egy ír vörös volt, ami az elején
nem olyanra sikerült, amilyenre tervezték. Ez mindenkivel megesik, hiszen a
sörfőzés egy kémiai folyamat. Figyelni kell minden szakasznál; fertőtlenítés,
malátaroppantás, cefrézés, szűrés, komlófőzés, erjesztőtartályba való tiszta
körülmények közötti átöntés, élesztőzés majd az erjedési folyamat türelmes
kivárása és ellenőrzése. Nyugalom, sört főzni nem ennyire nehéz, mint amennyire
elsőre hallatszik. Inkább csak egy kis odafigyelést igényel és idővel azon
kapod magad, hogy chilis-kakaós stout-ot főzöl.

4 hónapja indult el a webshop. Timi intézi a BrewBro-val kapcsolatos ügyek nagy részét; partnerekkel, vásárlókkal való kapcsolattartás, blog írás, webáruház folyamatos feltöltése, számlázás, social media, otthoni közös sörfőzés stb. Most minden férfi sörivó, sörfőző kalapot hajthat, mert ritka egy nő jelenléte és ekkora mértékű aktivitása a sörök körül. Ez tiszteletreméltó! Ahogy Timi mondta beszélgetésünk alkalmával: "...és hogy miért szeretek sört főzni? Mert a sörfőzés egy lenyűgöző hobbi, igazi művészet, mely nagyszerű módja a kreativitás kifejezésének. Csodálatos érzés, amikor valami újat alkothatsz, és az, ahogyan az ízekkel játszhatsz".
Zoli is bőven kiveszi részét a feladatokból, mint az árubeszerzés
vagy a csomagok küldése - akár kora hajnali felkeléssel - viszont ő emellett
főállásban dolgozik máshol is. Egyik kedvenc saját söre egy American Pale Ale,
amiből büszkén készített egy saját receptet is. Elárulta, hogy következő
sörében pedig majd helyet kap a Huell Melon, ami egy igazán különleges komló, már az illatából kiérződik a sárgadinnye.
A BrewBro küldetése az, hogy minél több emberrel ismertessék meg a minőségi
söröket és az otthoni sörfőzést. A többi hasonló webáruháztól az különbözteti
meg őket a leginkább, hogy céljuk nem kizárólag alapanyagokkal és eszközökkel
ellátni a hazai sörfőzőket, hanem - ami talán ugyanilyen fontos - hogy minél
több hasznos információval segítsék is őket (és a sört főzni vágyókat). Ez a
fajta küldetéstudat látszott is rajtuk, amikor leültünk beszélgetni - naná,
hogy egy kraft bárban.
A többféle malátától
kezdve, 8 ország több, mint 30 komlóján
át csomó sörfőző eszközt (főbb és kisebb eszközök) és élesztőket is
árulnak a webáruházban. Mind ezek mellett pedig egy 25 BrewDog sörből álló
receptcsomag
is elérhető a választékból.
Én is innen választottam ki az ikonikus Punk IPA
receptjét, amit idén nyáron fogok elkészíteni. Ez az a sör, ami 2007-ben elindította az
európai kisüzemi kézműves sörök forradalmát. Ezzel is azt üzenve, hogy a
nagyüzemi sörökön túl bőven van élet - no, de még milyen jó élet!
Ha első pár sor után eddig nem tetted volna nézz rá webshopjukra és kövesd őket, hogy értesülj állandó
újdonságiakról!
Nyáron pedig jelentkezem az első saját lefőzött sörömmel!
